STAR - STREET ART

Trajanje projekta: 1. 11. 2019 – 30. 4. 2022

Partnerji v projektu:

 • MUNICIPALITY OF ARCUGNANO (vodilni partner)
 • JUNTA FREGUESIA BEATO
 • DIRECTORATE FOR CULTURE, YOUTH AND SPORT
 • SAMA
 • OBČINA TREBNJE
 • PARGAUJAS NOVADA PASVALDIBA
 • BASHKIA VLORË
 • ORASUL MIOVENI
 • AGENTURA PRO EVROPSKE PROJEKTY&MANAGEMENT SDRUZENI – EPMA
 • MIASTO BYDGOSZCZ
 • GRAD MOSTAR
 • KITEV - KULTUR IM TURM
 • ZAJECAR
 • COMUNE DI REGGIO EMILIA

Namen projekta:

Evropska mesta se danes spopadajo z najrazličnejšimi izzivi, kot so razdrobljenost in marginalizacija. Gospodarska kriza ob koncu prvega desetletja tega stoletja, kot tudi begunska kriza, sta botrovali degradaciji posameznih predelov mnogih mest in posledično povzročili stigmatizacijo in socialno-prostorsko izključenost prebivalcev teh urbanih območij. Manjša mesta, kot je Trebnje, so tej problematiki podvržena v manjši meri, a se vseeno prebivalci že srečujejo s primeri nestrpnosti. Na drugi strani pa prebivalci Trebnjega opažajo vse več predelov mesta, potrebnih regeneracije in poživitve.

Namen projekta STREET ART, ali kratko STAR, ki ga sofinancira Evropska komisija v okviru programa Evropa za državljane in povezuje 14 partnerjev, je spoprijemanje z nestrpnostjo do drugih kultur in etničnih skupin preko oživitve javnih površin. Pomemben vidik je vključevanje lokalnih prebivalcev v projekt sam, s čemer se pri posamezniku krepi občutek pripadnosti skupnosti in lokalnemu prostoru, kar je ključnega pomena za solidarnost pri sobivanju.

Partnerji v projektu s pomočjo street arta oz. ulične umetnosti, regenerirajo marginalizirana področja mest ter promovirajo street art kot orodje za večjo aktivacijo državljanov.

Občina Trebnje želi v sklopu projekta urediti pot ob novem otroškem igrišču v bližini DSO Trebnje. V izvedbo ureditve poti, ki bo po novem opremljena s poslikavami talnih iger, je aktivno vključena lokalna skupnost, oz. prebivalci Trebnjega.

V Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje so se v sklopu delavnic za otroke in mladino Cikoletje v juliju in avgustu zvrstila tri srečanja, na katerih so udeleženci uporabili svojo bujno domišljijo in narisali predloge za talne igre z novim, inovativnim izgledom. Izbor najboljših, ki bodo uporabljeni kot idejni osnutki za izdelavo igralnih površin, pa je prepuščen lokalni javnosti preko glasovanja na spletu.

Štiri izmed njih bodo uporabljene kot osnova za izvedbo talnih iger, oziroma aplikacijo na za to izbrani del javnih površin Trebnjega. Žirija je naredila prvi izbor bolj perspektivnih del mladih ustvarjalcev, končni izbor predlogov, ki bodo uporabljeni kot idejni osnutek za izdelavo igralnih površin, pa je prepuščen vam preko javnega glasovanja na spletu.

Glasovanje je potekalo od 12. 10. 2012, 19.00 do  19. 10. 2021, 18.59 na spletni strani Galerije likovnih samorastnikov Trebnje galerijatrebnje.si

INFORMACIJE:

Andrejka Vabič Nose
kustosinja
T: +386 7 34 82 106
M:+ 386 31 371 404
E: andrejka.nose@ciktrebnje.si

Povzetek rezultatov vseh partnerjev

Delavnica izdelave talne poslikave je potekala 26. in 27. marca 2022.

Mentorica: Urška Pavlovič

Izbrani idejni predlogi bodo dobili svoje mesto -  z njimi se bodo razširile igralne površine ob otroškem igrišču v bližini Doma starejših občanov Trebnje.

Vabimo vas, da se nam pridružite na delavnici in z nami soustvarjate novo podobo igralnih površin v soboto in nedeljo, 26. in 27. marca 2022, med 10.00 in 15.00 pri otroškem igrišču v bližini DSO Trebnje.

Prijave na dogodek priporočljive. Ob slabem vremenu bo dogodek prestavljen.

Objavljamo 4 predloge, ki so dobili največ glasov, za izvedbo poslikave talnih iger.

TOP

Dostopnost