MARC BOURLIER, UTELEŠENJE ČASA

Trajanje: 27. 2. 2020-27. 9. 2020

Figure Marca Bourlierja spajajo vprašanja osamljenosti in preizpraševanja obstoja z ironijo in pretiravanjem.

V življenju (še posebej pa v času pandemije) se neprestano spopadamo z iskanjem bistva, raziskovanjem smisla našega obstoja, se zaljubljamo, ko je ves svet na dlani, in se potapljamo v globine obupa, ko ljubezen ugaša. Ljubezen pa je prav gotovo je eden od bistvenih elementov človeškega obstoja.

Nekateri literarni kritiki so za  najbolj pretresljivo ljubezensko zgodbo okronali knjigo Pena dni pisatelja Borisa Viana.

Loading...

 

Odlomek iz knjige:

«To je Colin,« je rekla Isis. »Colin, predstavljam vam Chloé.«

Colin je požrl slino. V ustih ga je praskalo, kakor da bi jedel prežgane miške.

»Dober dan!« je rekla Chloé.

.

.

.

»Jo poznate?« je rekle Colin. »Neumnost sem zinil, zato odhajam.«

Ni pa povedal, da mu v prsih razbija kakor nemška vojaška godba, kjer slišiš samo veliki boben.

»Kaj ni lepa?« je vprašala Alise.

Chloé je imela rdeče ustnice, rjave lase, vesel pogled in tudi obleka ni bila kar tako.

»Ne upam si!« je rekel Colin.

Potem je spustil Alise in šel povabit Chloé. Pogledala ga je. Smejala se mu je inmu položila desno roko na ramo. Čutil je njene hladne prste na vratu. Zmanjšal je razdaljo med telesoma s skrčenjem desnega bicepsa z ukazom iz možganov  po preudarno izbranem paru lobanjskih živcev.

Chloé ga je spet pogledala. Imela je modre oči. Stresla je z glavo, da je spravila s čela nakodrane in bleščeče lase, in se z odločnim in odločenim gibom potisnila s senci Colinu ob lice.

Naokrog je nastala gosta tišina in velike večine drugih ljudi zanj ni bilo več.

Potem je plošča ustavila, kakor je bilo pričakovati. Šele takrat se je Colin vrnil v resničnost in je opazil, da je plesišče vsem na očeh, da čezenj gledajo stanovalci od zgoraj, da debel pas vodnih perunik zakriva spodnji del zidov, da različno obarvan plin uhaja iz tu in tam narejenih  odprtin, da stoji pred njim prijateljica ISis in mu ponuja kolačke na oglatem krožniku.

.

.

.

Alise je gledala za Colinom in se v srcu na vso moč poslavljala od njega. Tako rad ima Chloé. Zaradi nje si gre iskat službo, da bi ji lahko kupoval rože in se boril proti grdobiji, ki jo razjeda v prsih. Široka ramena so se mu že malo povesila, videti je bil utrujen, svetlih las nima več počesanih in urejenih kot včasih.«

 

 

Galerija likovnih samorastnikov Trebnje

vas vabi na odprtje razstave

MARC BOURLIER, Utelešenje časa

 

v četrtek, 27. januarja 2020, ob 18. uri

v Galerijo likovnih samorastnikov Trebnje, Goliev trg 1, Trebnje.

 

RAZSTAVA PODALJŠANA DO 27. 9. 2020.

Za razstavo sta avtor in  kustodinja Galerije likovnih samorastnikov Trebnje, Andrejka Vabič Nose, izbrala 52 del iz umetnikov zbirke, ki ilustrirajo več kot dvajsetletno ustvarjanje tega svetovljana. Marc Bourlier z neverjetnim posluhom za kompozicijo sestavlja koščke naplavljenega lesa v presunljive, satirične in ironične celote, pri čemer črpa tako iz poznavanja zgodovine umetnosti, navdihuje pa se tudi v številnih neevropskih kulturah, ki jih je imel priložnost spoznati že v mladosti.

 

Utrinki z odprtja razstave:

 

 

 

 

Tukaj si lahko ogledate katalog.

 

Razstavo so omogočili:

Marc Bourlier, CIK Trebnje – Galerija likovnih samorastnikov Trebnje, Občina Mirna, Občina Mokronog – Trebelno, Občina Trebnje.

Vljudno vabljeni!

TOP