Robert Hlavaty

Robert Hlavaty

Vas in vaše prijatelje vljudno vabimo na odprtje razstave Robert Hlavaty v četrtek, 20. oktobra 2022, ob 18. uri v Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje (Goliev trg 1, Trebnje).

 

 

 

Utrinki z odprtja:

 

Razstava samorastnika Roberta Hlavatyja je posvečena 125. obletnici rojstva in 40. obletnici smrti. Ljubitelj slovenske pokrajine je prepoznal in opeval lepote kraških vasi, hkrati pa ustvarjal dobrodušne karikature znanih osebnosti. Z razstavo bomo predstavili njegove akvarele iz javnih in zasebnih zbirk, njegove z liriko prežete interpretacije krajine s težnjo “po tesnejšem vključevanju v sodobno govorico, kakršna se je razvijala tedaj predvsem v tržaškem likovnem okolju” (po Nemec, 2022).

 

Katalog razstave si lahko ogledate tukaj.

Razstava bo na ogled do 12. februarja 2023.

Vljudno vabljeni.

 

 

Robert Hlavaty (1897-1982) se je rodil v Trstu. Gimnazijo je obiskoval na Krku in v Idriji, potem se je odločil za študij medicine. Po študiju v Ljubljani in Zagrebu je leta 1927 promoviral v Padovi. Leta 1929 je zaključil specializacijo za zobozdravnika na Dunaju. V zakonu z Erno Vizjak sta se jima rodila Zdenko, novomeški arhitekt, in Marjanca, koprska pesnica.

Okoli 1930 je prevzel ordinaciji dr. Sardoča v Trstu in Postojni, leto kasneje se je pred konfinacijo umaknil v Ljubljano, kjer je med drugim izvajal zobozdravstveno oskrbo za celo vrsto slikarjev.

Po II. svetovni vojni je postal zastopnik jugoslovanske uprave za zdravstvo v coni A in B. Od leta 1950 je živel na Občinah, kjer je imel zasebno zobozdravstveno ordinacijo, hkrati pa je aktivno sodeloval v kulturnem življenju  Slovenije in zamejstva. Leta 1973 je prejel odličje Svobode z zlatim listom, pet let kasneje pa red zaslug za narod z zlato zvezdo.

 

 

Razstavo so omogočili:

Aleš Leskovšek
CIK Trebnje – Galerija likovnih samorastnikov Trebnje
Dolenjski muzej Novo mesto
družina Hlavaty
Galerija Božidar Jakac – Muzej moderne in sodobne umetnosti, Kostanjevica na Krki
Goriški muzej Kromberk – Nova Gorica
Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto
Občina Mirna
Občina Mokronog – Trebelno
Občina Trebnje
Pilonova galerija Ajdovščina
Pokrajinski muzej Koper – Museo regionale di Capodistria
Vesna Žan

 

 

TOP

Dostopnost