Od pešpotnega časa do danes

Trajanje: 3. 10. 2020 – 14. 2. 2021

Rudija Stoparja in Darjo Lobnikar Lovak bomo tokrat spoznali kot prijatelja, ki ju je združil Mednarodni tabor likovnih samorastnikov Trebnje. Od prve udeležbe Rudija Stoparja na trebanjskem Taboru letos mineva natanko pol stoletja. Branko Lovak in z njim tudi njegova žena, Darja Lobnikar Lovak, kot spremljevalka sta se Tabora prvič udeležila štiri leta kasneje. Po smrti Branka Lovaka je Darja tudi sama postala redna udeleženka Mednarodnih taborov likovnih samorastnikov v Trebnjem. Družini sta se srečevali tudi v Zagrebu in drugje. Sklenili sta prijateljstvo, ki je trajalo do Darjine smrti leta 2018. Zaradi njunega prijateljstva in povezanosti s Trebnjim je strokovni svet Galerije likovnih samorastnikov Trebnje osrednjo razstavo leta 2020 posvetil Rudiju Stoparju in Darji Lobnikar Lovak.

Tokrat vam bomo na ogled postavili:

  • retrospektivni izbor 18 kipov, ki predstavljajo Stoparjevo več kot šestdeset let trajajoče umetniško raziskovanje ter
  • retrospektivni izbor 30 slikarskih del Darje Lobnikar Lovak, od slik na steklo in platno do pastelov, tušev in risb.

Vabimo vas na otvoritev razstave, v soboto, 3. oktobra 2020 ob 19. uri, v Galerijo likovnih samorastnikov Trebnje, Goliev trg 1, Trebnje.

 

Trebnje je oba umetnika pomembno zaznamovalo, trebanjski Tabor pa je spodbudil njun umetniški razvoj. Njuna ljubezen do kraja je ovekovečena na številnih Darjinih risbah (na razstavi si lahko ogledamo risbo trebanjske cerkve in stare galerije) in Rudijevih kipih, ki so prepoznavni element identitete kraja, saj vsak obiskovalec Trebnjega prepozna kipa Krjavlja in Desetega brata, ki stojita na prostem. Skupna pot Darje Lobnikar Lovak in Rudija Stoparja je obeležena na razstavi Od pešpotnega časa do danes. Razstava je zasnovana tako, da nas dela obeh avtorjev najprej popeljejo v čas, ko je življenje potekalo počasneje, brez prenosnih telefonov; potovanje nadaljujemo v obdobjih življenjskih prelomnic, zaključimo pa v času tanko prepletenih niti medsebojne povezanosti.

Vljudno vabljeni.

 

Tukaj si lahko ogledate katalog razstave.

 

Utrinki z odprtja razstave

Razstavo so omogočili: CIK Trebnje – Galerija likovnih samorastnikov Trebnje, Marko Lovak, Rudi Stopar, Občina Mirna, Občina Mokronog – Trebelno, Občina Trebnje.

 

TOP